divendres, 3 de març del 2017

AMB ELS DITS AL FANG II




"Les bones joguines costen molt poc. El fang és el príncep de les joguines. El fang és res i ho és tot."
FRANCESCO TONUCCI

Continuem mostrant-vos imatges sobre l'experimentació sensorial amb el fang. Sessió darrera sessió hem captat les seves qualitats i característiques, l'hem tocat, sentit, palpat i percebut mil vegades, treballant el contacte amb un material tan comú.
Un material educatiu que canvia d'estat segons les reaccions amb l'aigua, amb l'aire o amb el foc, convertint-se amb flexible o fràgil, fred o càlid, líquid o sòlid... A la vegada ens ha ajudat a connectar amb les nostres percepcions sensorials, les quals són la clau de les interrelacions que teixim entre nosaltres i el nostre entorn. Gràcies als cinc sentits donem significat al món, i gaudim de sensacions úniques, "els sentits són com finestres obertes al món".





El sentit que hem volgut estimular ha sigut el del tacte. Un dels primers instints envers la percepció d'una cosa és palpar quelcom, sent un primer contacte per realitzar una primera estructuració mental la qual a la vegada ens estimula una sensació. Podríem dir que el tacte és un dels sentits més plaents i primitius, de ben petits el primer que volem fer és tocar i posar-nos-ho tot a la boca. Una satisfacció rebuda a través de diversos estímuls sensorials externs, per tal de generar una resposta que s'esdevé de la mateixa experiència i de la informació obtinguda.
A la vegada, el primer que escoltem quan som petits és: no tocar, no palmar, no agafar, no posar-nos-ho a la boca... reivindiquem tocar i llepar! Hem d'estimular "els instruments" que ens permeten captar informació i emmarca una experiència. Amb un deixar fer sempre amb sentit comú i amb vigilància ajudem al fet que experimentin lliurement i es desenvolupin els canals pels quals es reben informacions sensorials.



El sentit del tacte ens ha permès observar l'evolució d'aquest material, l'abans i el després d'utilitzar-lo. A partir d'ara, hem de vigilar perquè l'estat del fang ha variat i és força fràgil, al tocar-lo les mans ja no ens quedaran de color marró! Un cop sec el podem pintar.  
Ara toca pensar quin lloc de casa ocuparà.



Us animem a experimentar amb ell!



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

UN DIA A DIA A PETITS

AGENDA

LA REVISTA